Aflivning
Aflivning
Aflivning er sjældent en ønsket situation, ofte skal man sige farvel til en kammerat man har haft i lang tid.
En rolig og respektfuld aflivning
Vi forsøger altid at udføre en aflivning så rolig og problemfrit som muligt, fordi vi ved hvor meget det betyder for hesteejeren at få sagt farvel på en god måde. Når du bestiller tid til aflivning kan det være en god ide at fortælle, hvordan du ønsker aflivningen foretaget, om du selv vil være med og om du har en foretrukket dyrlæge.
Vores erfaring er at aflivning er en af de ting, vi som dyrlæger kan få mest ros for – men omvendt også kan blive kritiseret for. Vi er meget forskellige som dyrlæger og som mennesker – og i aflivningssituationer kan en god oplevelse for én ejer og dyrlæge, være en dårlig oplevelse for en anden ejer eller dyrlæge. Som dyrlæge kan det være svært at aflæse en ukendt ejers forventning til en god aflivning på et møde. Derfor kan du selv være med til at gøre det til en god oplevelse, ved at sige hvad du forventer.
Denne ydelse udføres ved
Aalborg – Kirke Eskilstrup – Odense – Aarhus
Akutte beslutninger om aflivning
Der kan opstå situationer, hvor beslutningen om aflivning kommer uventet og skal tages på kort tid. Hvis din hest indlægges med:
Her kan du blive bedt om at tage stilling til, om vi skal aflive eller operere, i nogle tilfælde kan du have meget kort tid til at beslutte dig.
Vi ved, at det er en svær situation at skulle beslutte om din hest skal aflives, især hvis beslutningen skal tages, fordi der også er økonomiske overvejelser. Vi prøver så vidt muligt at råde, vejlede og hjælpe dig med at tage beslutningen. Hvis hesten skal aflives, forsøger vi at gøre dette så roligt og problemfrit som muligt, men der kan opstå situationer, hvor aflivning af en meget syg hest desværre er en voldsom oplevelse.
Forsikring og udbetaling af livsforsikring
Ved indlæggelse af en akut syg hest vil vi gerne informeres om din hests forsikringsstatus. Det kan føles ubehageligt at vi spørger efter sådanne oplysninger, men det skyldes, at vi i nogle tilfælde oplever et frustrerende efterspil efter aflivning. Det handler primært om udbetaling af forsikring af hesten.
Hvis din hest er forsikret, kan det være vigtigt at kende selskabets forretningsbetingelser. I de fleste tilfælde forholder det sig sådan, at heste der “kun” er livsforsikrede, ikke får udbetalt livsforsikring, hvis der er en mulighed for at hesten overlever en operation. Forsikringen udbetales kun, hvis hesten aflives i henhold til dyreværnsloven. Selv om du som ejer synes, at det er synd for din hest at “trække” den igennem en operation og den efterfølgende genoptræningsfase, så kan du ikke beslutte dig for en aflivning og efterfølgende få udbetalt livsforsikring.
Hvis din hest både har en sygeforsikring og en livsforsikring kan forsikringsselskabet i enkelte tilfælde tages med på råd vedrørende operation kontra aflivning ved akut sygdom. Aftaler med forsikringen skal være lavet før hesten aflives, hvilket kan være en udfordring udenfor selskabets normale åbningstider.
Procedure ved aflivning
Når du som ejer er klar til at føre beslutningen ud i livet, giver vi din hest en beroligende sprøjte. Det er samme slags medicin som bruges når vi bedøver en hest til smed eller klipning. Denne type beroligelse gør hesten mindre opmærksom på omgivelserne, således at den ikke fornemmer, hvad der skal ske. Når hesten er træt, placerer vi et kateter i halsvenen, således at indsprøjtningen af medicin går så glat og sikkert som muligt.
Hesten trækkes herefter til aflivningsområdet. Du kan selv vælge, om du vil overvære aflivningen eller vente og se hesten, når den er død.
Aflivningen foretages med et sovemiddel som gives i overdosis. Medicinen har et kritisk dosis tidspunkt forstået på den måde, at ved halv dosis kan hesten reagere ved at blive “frisk”, hvorefter den bliver meget træt og hurtigt derefter forsvinder bevidstheden. Det er vigtigt at medicinen sprøjtes ind så hurtigt som muligt for at undgå stadiet ,hvor hesten bliver “frisk”. Det betyder også at hesten bliver bevidstløs inden den rammer jorden.
Måden hesten lægger sig på er meget forskelligt og desværre ukontrollerbar. Derfor foregår en aflivning for nogle heste ved at den stille og roligt ligger sig mens andre kaster sig ukontrolleret tilbage og rammer jorden hård, eventuelt med hovedet først. Vi gør alt, hvad vi kan for at få en stille aflivning, men det lykkedes desværre ikke altid.
Når din hest er aflivet, bliver den hentet af Daka. Daka er den eneste udbyder på markedet og kan derfor sætte dagsordenen med hensyn til priser og praktiske forhold. Vi gør opmærksom på, at der er forskel på prisen for afhentning af heste med og uden sko. Du kan selv tage stilling til, om du vil have hestens sko fjernet eller lade dem sidde på.
Dakas nye fordærvelsestillæg
Daka har netop indført et fordærvelses tillæg. En død hest vil påbegynde fordærvelse ca. 24 timer efter aflivning afhængig af omgivelsernes temperatur. Det betyder at aflivninger kan udføres mandag til torsdag uden fordærvelses tillæg. Heste der aflives fredag, lørdag og søndag pålægges fordærvelses tillæg.