Føl

Føl

Vi har stor erfaring med behandling af føl. Vi har dyrlæger med speciel interesse for følsygdomme og behandling af nyfødte føl og er altid opdaterede på den nyeste viden.

Dette ydelse udføres ved

Nyfødte føl er meget skrøbelige overfor infektioner, såvel som dehydrering ved sygdom. Hvis vi skønner at føllet ikke kan behandles intensivt nok derhjemme eller på klinik anbefaler vi en indlæggelse på Højgård Hestehospital, hvor føllet bliver overvåget 24 timer i døgnet.

Højgård Hestehospital råder over specielt indrettede bokse til intensiv behandling. Boksene har et lille aflukke, hvor føllet kan ligge varmt og tørt med væskedrop, mens der stadig er kontakt til hoppen. Der tilbydes 24 timers intensiv pleje med fodring via næse/svælg-sonde og intensiv medicinsk behandling.

De første 1-3 døgn efter folingen er kritiske og afgørende for om føllet kommer sig. Intensiv behandling er tidskrævende og kan være meget kostbart.

Står du med et sygt føl vil vi meget gerne diskutere mulighederne for behandling og omkostningerne af disse. Vi ved at det er muligt at få mange af disse føl igennem krisen, men vi ved også at omkostninger og prognose skal være med i overvejelserne.


Sygdom hos det nyfødte føl kommer pludseligt og er ofte meget alvorligt, idet føllets tilstand forværres på ganske kort tid.

Intensiv overvågning er yderst vigtig, hvis nogle af nedenstående forhold er tilstede:

  • Føllet ikke har fået råmælk indenfor de første 8 timer
  • Hoppen har haft mælkeløb inden folingen
  • Der er mælkemangel pga. manglende yverudvikling hos hoppen
  • Hoppen står med et spændt yver
  • Hoppen er kilden, og afviser derfor føllet
  • Folingen var kompliceret eller langvarig
  • Hoppen får tilbageholdt efterbyrd eller anden sygdom
  • Føllet er svagt eller for tidligt født
  • Føllet har problemer med at rejse sig

På Højgård Hestehospital har vi lang tids erfaring med behandling af nyfødte føl. Vi har dyrlæger med speciel interesse for følsygdomme og behandling af nyfødte føl og vi er altid opdaterede på den nyeste viden. Nyfødte føl er meget skrøbelige overfor infektioner såvel som dehydrering ved sygdom. Vi sætter derfor en stor ære i gøre det optimale, når der ankommer et sygt føl. Det kræver intensiv behandling og overvågning at få nyfødte syge føl til at overleve.

Højgaard Hestehospital råder over specielt indrettede bokse til intensiv behandling. Boksene har et lille aflukke, hvor føllet kan ligge varmt og tørt med væskedrop, mens der stadig er kontakt til hoppen. Vi tilbyder 24 timers intensiv pleje med fodring via næse/svælg-sonde og intensiv medicinsk behandling.