nedsat præstation

Præsterer din hest ikke Som Forventet?

Succes som sportshest afhænger af mange faktorer, herunder genetisk potentiale, eksteriør, temperament og generel sundhed. Hesten er en overlegen atlet, der kan udnytte ilt til at skabe energirige bindinger (ATP), som musklerne bruger under arbejde. For at udnytte hestens fulde fysiske potentiale kræves optimal management, kvalitetsfodring og miljø samt fysisk træning, der er tilpasset konkurrencesituationen. 

Der kan være mange grunde til, at hestens præstation ikke lever op til forventningerne. Det kan være svært for en dyrlæge at vurdere, om en equipages manglende præstation skyldes rytterens urealistiske forventninger, hestens manglende evne, eller om der er en fysiologisk forklaring i form af træningsstatus eller en lavgradig sygdom, der kan medføre nedsat præstation. 

Dette ydelse udføres ved

Det er vores erfaring, at mange ryttere ikke tænker over, hvad der fysisk kræves af hesten i en bestemt konkurrence. For eksempel, for at en springhest skal klare sig godt i en tidsspringning, skal den kunne tåle en vis grad af mælkesyreophobning og stadig kunne holde koncentrationen ved en puls tæt på 200. En dressurhest, der skal samles med hovedet i den rigtige holdning, mens den ser både spændstig og afslappet ud, skal kunne trække vejret let og ubesværet. 

Både for meget og for lidt træning kan give nedsat præstation. Hvis hesten ikke er i fysisk form til den opgave, den stilles, kan man ikke forvente et godt resultat, og i værste fald kan det ende med en akut skade. Hvis hesten trænes for meget og for ensformigt uden tilstrækkelig tid til restitution mellem træningspas, kan der ses et fald i præstationen, og der er en øget risiko for skader som følge af overanstrengelse. 

Undersøgelsen for nedsat præstation består af en række tests, der trin for trin kan afgøre, om hesten har en eller flere præstationsnedsættende lidelser. En udredning for nedsat præstation starter med en klinisk undersøgelse med gennemgang af muskler samt hjertekredsløbet i hvile. Herefter følger et sundhedstjek i bevægelse. 

Det er muligt at bestemme hestens kondition og udholdenhed ved at lave en standardiseret arbejdstest. En arbejdstest kan bestå af 4 intervaller af 3 minutters varighed, hvor tempoet gradvist øges. Mellem hvert interval udtages en blodprøve til bestemmelse af mælkesyreophobning. Under testen er hesten udstyret med pulsmåler, GPS og EKG-elektroder. 

Hvis der findes tegn på iltningsproblemer, såsom en stigning i muskelenzymer, ophobning af mælkesyre eller uregelmæssig hjerterytme under udførelse af arbejdstesten, vil yderligere undersøgelser som dynamisk endoskopi og ultralydsscanning af hjertet være nødvendige. Dynamisk endoskopi indebærer, at hesten rides med en kikkert i næsen for at observere eventuelle ændringer i svælget under ridning, som kan påvirke luftpassagen til lungerne.

Afslutningsvis gennemgås faktorer som tænder, hovpleje, sadeltilpasning, staldmiljø, massage, kiropraktik mm. Det er vigtigt at huske på, at kroppen er et fysiologisk system, og ændrer man på en faktor, kan det medføre en påvirkning af alle andre faktorer.

Vi er her for at hjælpe dig og din hest med at opnå jeres fulde potentiale.