Standardiserede handelsundersøgelser

Vi har stor erfaring i grundige og valide handelsundersøgelser

Vi udfører dagligt op til flere handelsundersøgelser til både ind- og udland. En standard handelsundersøgelse udføres efter Den Danske Dyrlægeforenings standarder.

Den kliniske handelsundersøgelse omfatter en vurdering af hesten i hvile, samt en undersøgelse ved mønstring og longering. Hestens foderstand og almene  tilstand vurderes.

Dette ydelse udføres ved

Hoved med lymfeknuder, bihuler og luftposer undersøges for tegn på unormale forhold. Øjnes forreste del til og med linsen og tilhørende strukturer undersøges – strukturer bag linsen indgår ikke i standardundersøgelse og skal rekvireres særskilt (ophthalmoskopi). Mundhulen undersøges og tandsliddet sammenholdes med alderen på hesten.

Hals, ryg og kryds undersøges – herunder muskelfylde, fleksibilitet og tegn på unormale muskelspændinger. Disse forhold undersøges yderligere ved mønstring og longering, hvor hele hestens bevægelsesmønster er i fokus.

Bug og ydre kønsorganer undersøges, ligesom placeringen af hingstens testikler og hoppens skede i forhold til bækkenet undersøges. Der lyttes på hjerte og lunger i både venstre og højre side – både i hvile samt efter arbejde. Herved vurderes betydningen af rytmeforstyrrelser og turbulente lyde.

Hestens ben undersøges for afvigende bestillinger og hovformer, der enten afspejler sygdomme i disse strukturer eller unormale belastningsforhold, som på længere sigt vil kunne medføre halthed. Hestens ben gennemgås fra sål til hals/ryg, hvor enhver afvigelse i form af hævelse, varme eller muskelmangel vurderes.

Hestens bevægelse vurderes i skridt og trav på et fast og plant underlag, hvor dyrlægen undersøger grundigt for taktfasthed, halthed og bevægelsesforstyrrelser. Ved mønstring såvel som ved longering iagttages samtidig hestens smidighed.

Bøjeprøver

Ved bøjeprøve stresses lednære strukturer, således at lavgradige haltheder træder tydeligere frem. Hesten undersøges herefter i longe på begge volter i skridt, trav og galop, hvor hesten igen undersøges grundigt for taktfasthed, halthed og bevægelsesforstyrrelser. Under longering vurderes hestens bevægelsesmønster i alle tre gangarter og ligesom bevægelser af hoved, hals, ryg og hale iagttages nøje for unormale forhold.

Der kan efter sælgers eller købers ønske udtages en dopingprøve.
Som supplement til den kliniske undersøgelse foretages hyppigt endoskopi.
Typisk udvides den kliniske undersøgelse tillige med en røntgenundersøgelse. Røntgenundersøgelsen kan udvides til også at omfatte ryg og hals.
Ved bløddelshævelser kan undersøgelsen også udvides med en ultralydsscanning.

Det anbefales at udfylde en købskontrakt med henvisning til de under undersøgelsen eventuelle givne anmærkninger.

Yderligere juridisk rådgivning i forbindelse med køb/salg af heste kan søges på udvidet undersøgelser.