Kastration

KASTRATION

Kastration er en almindelig procedure, der udføres på næsten 50% af vores hestepopulation. Selvom det er en rutinemæssig opgave, bør det betragtes som en operation, da alvorlige komplikationer kan opstå, herunder infektion, tarmfremfald, dannelse af sædstrengsfistler eller fibrose. 

Dette ydelse udføres ved

Kastration kan udføres enten stående eller liggende. Hos Højgård udfører vi stående kastration både i praksis og på klinik, mens liggende kastration kun udføres på hospitalet. 

Gennem lyskekanalen er der direkte adgang til bughulen og alle indre organer. Når sædstrengen, blodkar og omkringliggende strukturer skæres over og knuses, opererer man tæt på bughulen. Dette kan medføre risici og komplikationer. 

Ved stående kastration knuses vævet og efterlades til heling, mens ved liggende kastration er der mulighed for at underbinde strukturer med suturmateriale, hvilket mindsker risikoen for tarmfremfald. Liggende kastration på hospitalet giver også bedre sterilitet ved operationen. 

Ældre hingste har ofte bredere lyskekanaler og større blodforsyning til testiklerne end plage og unghingste. Derfor er risikoen for komplikationer som tarmfremfald og blødning ved stående kastration større. Vi anbefaler derfor, at hingste over 3 år kastreres liggende i narkose på hospitalet. 

For mere information om stående kastration, se vores folder under vidensdeling. Hvis du har yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på Højgård. Vi er her for at hjælpe!